Vasemmistoliitto esittää Uudenmaan hyvinvointialueiden ja HUSin yhdistämistä Sosiaali- ja terveysministeriön (19.3.2024) esittämällä tavalla. Tällä hetkellä Uusimaa on jaettu Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueisiin ja Helsinkiin. STM:n mukaan hyvinvointialueiden yhdistäminen muun muassa keventäisi hallinnollisia rakenteita ja menettelyjä. Tukipalveluita, hankintoja ja investointeja voitaisiin keskittää ja tehostaa.
Uudistus lisäisi mahdollisuuksia henkilöstön ja osaajien yhteiskäyttöön ja vähentäisi organisaatioiden välistä epätervettä kilpailua ja osaoptimointia sekä purkaisi päällekkäisyyksiä. Ministeriön mukaan tämä toisi alueelle myös yhtenäiset kriteerit, käytännöt, menetelmät ja asiakasmaksut.
Vasemmistoliiton mielestä on luotava Uudenmaan hyvinvointialue, joka vastaa kaikesta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen palveluintegraatiosta alueella. Vastuu hyvinvointialueen taloudesta tulee olla sillä itsellään. Muutoin demokraattisesti valittu hyvinvointialueen valtuusto jää muodolliseksi päätöksentekoelimeksi, jonka tehtävä on hallinnoida Valtiovarainministeriön rahoja alueellisesti. Alueella tulee siis olla verotusoikeus.
Verotusoikeutta puoltaa myös nykyisen hallituksen kyvyttömyys huolehtia suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen riittävyydestä. Samaa huolta ovat julkisuudessa esittäneet myös lukuisat asiantuntijat ja yhä enenevässä määrin myös esimerkiksi lääkärit. Hyvinvointialueilla ei nykyisellään ole tosiasiallisia mahdollisuuksia tuottaa perustason palveluita esimerkiksi lähitulevaisuuden ikärakenteen muutoksen huomioiden.
STM esittää HUSin vain Uudenmaan hyvinvointialueiden palveluiden tuottajana, vaikka HUSilla on merkittävät valtakunnalliset vastuut koskien esimerkiksi elinsiirtoja tai lasten sydänkirurgiaa. HUSilla on yliopistosairaalana merkittävä rooli lääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen järjestäjänä. Voi kysyä, kuinka massiiviset rahoitusleikkaukset vaikuttavat tilanteessa, jossa samanaikaisesti ollaan lisäämässä lääkärien koulutuspaikkoja?
Uudenmaan hyvinvointialue olisi sama kuin väestön luontainen asiointi- ja työssäkäyntialue nyt on. Erityisesti pääkaupunkiseutu on yhtenäinen asiointi- ja työssäkäyntialue ja on täysin keinotekoista jakaa Espoon, Helsingin ja Vantaan perustason palveluja nykyisen jaon pohjalta.
Uudistus toisi merkittäviä säästöjä toiminnan tehostamisen kautta ja sen valmisteluun tulisi varata riittävästi rahaa ja resursseja. Nykyisiä hyvinvointialueita tulisi estää tekemästä esimerkiksi omia erillisiä it-ratkaisuja tai investointeja ilman kokonaisharkintaa tulevan Uudenmaan hyvinvointialueen pohjalta. Hyvinvointialuemallia on mahdollista ja järkevää kehittää taloudellisesti ja inhimillisesti kestävällä tavalla.
Harry Yltävä
Laillistettu sosiaalityöntekijä
Aino Akinyemi
Sosionomi, sosiaalityön opiskelija