Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto kokoontui huhtikuun alussa valtuustokauden päätösseminaariin. Vasemmiston aluevaltuutettu Birgit Aittakumpu koosti ryhmäpuheenvuorossaan aluevaltuustoryhmän saavutuksia taakse jäävältä valtuustokaudelta:
”Olemme olleet onnekkaita alueryhmässämme. Vaikka ryhmämme on pieni, on meitä kuitenkin äänestetty tasaisesti alueen eri osista ja joukossamme löytyykin edustus aina Karkkilasta Hankoon. Tämä on taannut sen, että huolet koko alueelta on kuultu varsin tasapuolisesti eikä sisäistä ristiriitaa painotuksissa isojen kaupunkien ja syrjäseutujen välillä ole syntynyt. Ryhmämme on muutenkin ollut hyvähenkinen, yhteen hiileen puhaltava ja tulevaisuusmyönteinen.
Ryhmässämme on vahva usko sote-uudistuksen alkuperäisiin perusteluihin. Siis siihen, että kestävää, terveyttä edistävää ja alueen talouden pitkässä juoksussa turvaavaa työtä ovat panostukset ennaltaehkäisevään ja perustason työhön sekä vahvempaan sosiaali- ja terveydenhuollon työn integraatioon.
Yksittäisinä nostoina kuluvalta kaudelta haluan nostaa sen, kuinka pystyimme vaikuttamaan siihen, että omaishoidon leikkaukset jäivät kuitenkin alkuperäisesityksiä pienemmiksi, varsinkin vammaispalveluiden osalta. Tai sen, kuinka omalääkärimalli ollaan nyt tuomassa Karjalohjan terveysasemalle vaihtoehtona alkuperäiselle esitykselle, jossa aseman toiminta olisi lakannut kokonaan. Tai sen, että suun terveydenhuollon määrärahoihin tehtiin pieni korjaus. Tai sen, että lastensuojelun jälkihuollon määrärahatilannetta saatiin autettua. Samoin perhetyön ja harkinnanvaraisen toimeentulotuen määrärahoja saatiin lisättyä.
Nämä kaikki ehkä pieneltäkin tuntuvat yksittäiset asiat muuttuvat merkityksiltään kokoaan suuremmiksi, koska ne toteuttavat juuri tuota mainitsemaani sote-uudistuksen alkuperäisideaa: satsaukset perustasolle, ennaltaehkäisyyn ja sosiaalihuoltoon tuottavat hyvinvointihyötyä erittäin hyvällä kertoimella: kun osakemarkkinoilla ollaan iloisia seitsemän prosentin tuotosta sijoitetulle pääomalle voi hyvinvointisatsauksilla saavuttaa moninkertaisia tuottoja tähän verrattuna, kun sairastavuus vähenee ja syrjäytymisen kulut pienenevät. Mutta täytyy myös muistaa, että jokaisen pienenkin määrärahaparannuksen takana on aina ihminen. Hyvinkin pieni lisätuki yksinhuoltajaperheen toimeentulotuessa voi olla mullistava positiivinen muutos perheen pärjäämisessä.
Kun alueen talous on saatettu valtion vaatimiin kehyksiin, tulemme työskentelemään tulevalla kaudella sen eteen, että meillä on rohkeutta satsata peruspalveluihin ja ennaltaehkäisyyn vielä nykyistä paljon enemmän. Samoin työtä täytyy tehdä sen eteen, että palveluketjut ja monialainen yhteistyö saataisiin entistä sujuvammaksi. Järjestöillä on aivan ratkaiseva merkitys ennaltaehkäisevän työn mahdollistamisessa. Ensi kaudella tarvitaan korotus järjestöavustuksiin, jotta työlle saadaan mahdollistettua riittävät resurssit.
Me kaikki puolueet vannomme näissä vaaleissa omalääkärimallin nimeen. Hienoa! Hoidon jatkuvuus ja sitä kautta tehokkuus voidaan tottavie saavuttaa tätä kautta. Mutta samalla meidän täytyy ymmärtää se, että toimiva omalääkärimalli ei synny, jos emme ole valmiita panostamaan perusterveydenhuoltoon rahallisesti lisää. Sairastavuus ei vähene sillä, jos omalääkärille ei pääse silloin, kun tarve on. Omalääkärimalli ei voi olla tapa pienentää terveydenhoidon menoja tässä ja nyt. Mallin tuottamat kokonaissäästöt saadaan pidemmässä juoksussa ja jälleen hyvällä voittokertoimella säästyneinä erikoissairaanhoidon menoina ja parempana työkykynä myös heille, jotka eivät ole työterveyshuollon piirissä.”
Länsi-Uudenmaan Vasemmiston aluevaltuustoryhmä kiittää kuluneesta valtuustokaudesta äänestäjiä, tukijoita, yhteistyökumppaneita, viranhaltijoita sekä kanssavaltuutettuja.
Lisätietoja:
Birgit Aittakumpu
birgit.aittakumpu@luvn.fi