Palvelujen verkostoa ja palvelustrategiaa koskevat neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Vasemmiston aluevaltuustoryhmälle on tärkeää taata saavutettavat palvelut koko hyvinvointialueella lompakon paksuudesta riippumatta.
Vasemmiston aluevaltuustoryhmä on huolissaan siitä, että hyvinvointialueilla ei ole saatavilla riittävästi tietoa säästötoimien ohjaamiseksi. Toimintojen uudelleenjärjestely on parempi tapa tehdä säästöjä, kuin palveluverkosta tai työntekijöistä tehtävät leikkaukset. Työntekijöille tämä kuitenkin tarkoittaa edelleen kiihtyvää muutosta. Aluevaltuustoryhmä on huolissaan myös henkilöstön mahdollisuuksista vaikuttaa omaan työhönsä.
”Sosiaali- ja terveysalan henkilöstö on ollut kovilla jo pitkään. Jatkuvassa muutoksessa on huolehdittava henkilöstön jaksamisesta ja työhyvinvoinnista. Jos henkilöstö uupuu, niin miten toiminnan muutokset saadaan aikaan?”, tiivistää Vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta.
Leikkauksia ja palveluiden keskittämisiä tehtäessä on tärkeää huolehtia siitä, että korvaava palvelu on olemassa. Esimerkiksi ikäihmisten pitkäaikaisen hoidon laitospaikkojen purku tilanteessa, jossa ikäihmisten määrä tulee nousemaan, herättää huolta.
”Tilanteessa, jossa ikäihmiset eivät enää pärjää kotihoidon varassa, mutta yhteisöllisiä asumispaikkoja ei ole riittävästi, on riski, että ikäihmiset jäävät kotiensa vangeiksi”, Aavaparta linjaa. Vasemmiston aluevaltuustoryhmän mielestä muutoksessa pitää turvata turvallinen asuminen ikäihmisille.
Palveluita kehitetään kohti omahoitoon perustuvaa järjestelmää esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Ihmisen sijaan tarjolla on esimerkiksi botti. Vasemmiston aluevaltuustoryhmä korostaa, että digitaalisten palveluiden kehittämisessä on turvattava mahdollisuus myös kohtaamiseen ammattilaisen kanssa.
Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto kokoontuu päättämään palvelustrategiasta 24.10.2023.
Lisätiedot
Tiina Aavaparta
tiina.aavaparta@luvn.fi