Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelustrategiaa koskevat neuvottelut on saatu päätökseen. Palvelustrategiassa määritellään hyvinvointialueen asukkaiden palveluiden ja toiminnan kehittämisen linjaukset. Vasemmisto tavoitteli neuvotteluissa alueellista tasa-arvoa sekä toimintojen muutosten pitkäjänteistä, tietoon perustuvaa suunnittelua.
”Pidämme tärkeänä, että etsitään toimenpiteitä, joilla vahvistetaan perustason palveluita, eikä keskitytä siihen, mistä vähennetään ja lakkautetaan esimerkiksi toimipisteitä. Ensin tutkitaan ja selvitetään mitä olisi järkevää tehdä. Kysymys on palvelustrategiasta, jota ei tulisi tehdä palveluverkko edellä”, tiivistää vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta.
Kolmosskenaariossa mainittiin palveluverkon harvennus, mutta skenaariot poistettiin strategiasta kokonaan. Palveluverkon tiloista päätetään myöhemmin ja konkreettiset toimenpiteet menevät poliittisen päätöksenteon kautta. Myös palvelukeskittymiksi suunniteltujen taajama- ja asutuskeskusten määrittely jäi myöhempään ajankohtaan. Tilaverkostosta päätetään ensi vuonna. ”Päätöksenteon pohjaksi tarvitaan tietoa, jota ei vielä tässä vaiheessa ole saatavilla. Tietopohjaisella päätöksenteolla vahvistetaan toiminnan muutosta”, Aavaparta muistuttaa.
Vasemmisto esitti strategianeuvotteluissa jälkihuollon ikärajan pitämistä 25 vuodessa. Kokoomus vastusti ja asia siirtyi käsiteltäväksi pian käytävissä budjettineuvotteluissa. Vasemmiston esityksestä asunnottomuuden puolittaminen vuoteen 2026 mennessä yhteistyössä kuntien kanssa mainitaan toimenpiteenä strategiassa.
Vasemmisto halusi korjauksia myös digipainotteisuuteen. Linjausta, jonka mukaan suuri osa palveluista pyrittäisiin tuottamaan etätapaamisina tai etähoitona, lievennettiin. Vasemmiston aluevaltuustoryhmä näkee, että digitaalisuuden lisäksi on oltava riittävästi muitakin vaihtoehtoja.
Vasemmiston esityksestä ikääntyvien palveluihin siirtäminen vaihdettiin säästötoimista mittareihin. Vaikka kirjausta ei saatukaan kokonaan poistettua, sen merkitys muuttui oleellisesti. ” Vahvistuu ajatus siitä, että ihmiset ovat oikeissa palveluissa oikeaan aikaan eikä, että ihmisiä siirrellään toimialalta toiselle säästöjen vuoksi”, Aavaparta perustelee.
Lisätiedot
Tiina Aavaparta
tiina.aavaparta@luvn.fi