Länsi-Uudenmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän ja valmius- ja turvallisuuslautakunnan jäsen Harry Yltävä osallistui hyvinvointialueen järjestämään Mitä ikääntyminen muuttaa ja tuo tullessaan? – aiheiseen asukasiltaan Tammisaaressa.
”Olemme puolisoni kanssa tehneet korona-ajan pelästyttäminä testamentin, edunvalvontavaltuutuksen, hoitotahdon ilmaisun, joka sisältää muun muassa elvytyskielto DNR-päätöksen ja elinluovutustestamentin. Aikanaan nykyistä taloamme suunnitellessa pyrimme ottamaan huomioon sen mahdollisuuden, että jonakin päivänä joudumme liikkumaan esimerkiksi pyörätuolilla”, Yltävä kertoi varautumisestaan ikääntymiseen.
Yltävän mukaan tulevaisuudessa, kun ihmisistä yhä suurempi osa on yli 65-vuotiaita ja eliniän pidentyessä, myös ihmisten toimintakyky säilyy aiempaa pidempään. Syntyvyyden parantamiseen tulisi Yltävän mukaan pyrkiä palauttamalla nuorten aikuisten luottamus lapsimyönteiseen yhteiskuntaan sekä lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa.
Yltävän mukaan yhteiskunnassa ja Länsi-Uudellamaalla pitäisi ikääntymiseen liittyen keskustella nykyistä enemmän ikääntyvien terveydestä ja toimintakyvystä: ”Ihmisen asiat ovat koko lailla hyvin niin kauan kuin hän säilyy kutakuinkin terveenä. Ikääntymiseen valitettavasti usein liittyy jokin pitkäaikaissairaus ja monisairaus, jotka yhdistyneenä taloudelliseen huono-osaisuuteen laskevat elämänlaatua. Myös esimerkiksi puolison menettämisestä aiheutuva yksinäisyys on suuri ongelma, samoin esimerkiksi muistisairaudesta johtuva elämänhallinnan ja jopa elämänhalun menettäminen”.
Yltävältä kysyttiin tilaisuudessa myös vinkkejä siitä, kuinka hyvinvointialueella voitaisiin aiempaa enemmän edistää ikääntyneiden hyvinvointia. Yltävä on keskustellut runsaasti eri eläkeläisyhdistysten kanssa ja näiden keskustelujen perusteella esiin on noussut erityisesti ikääntyvien digitaitojen puute ja palveluiden saavutettavuus. ” Kun hyvinvointialue korostaa digitaalisten palvelujen merkitystä, niin silloin unohdetaan, että keskuudessamme elää huomattava joukko ihmisiä, joilla ei ole digitaitoja. Heidän palveluistaan on huolehdittava tasavertaisesti digitaitoisten kanssa. Kun palveluverkkoa keskitetään, vaikeuttaa se huonosti liikkuvien autottomien ihmisten palveluihin pääsyä ja on myös taloudellinen kysymys. Tulee siis varmistaa paitsi hoitoon pääsy myös hoitopaikkaan pääsy”, Yltävä kiteytti eläkeläisten toiveet.
Raaseporin kaupunginhallitus on käsitellyt Ikäihmisten hyvinvointisuunnitelmaa. Sen yhteydessä tehtiin seniorikysely, jossa kysyttiin, mitkä asiat ovat tärkeimmät vastaajan omaa hyvinvointia ajatellen. Vastauksissa tärkeimpinä mainittiin terveyden- ja sairaanhoidon saatavuus sekä oma terveys ja oman toimintakyvyn ylläpitäminen. Hyvinvointialueen palveluilla on siis erittäin suuri merkitys ikäihmisten kokemaan elämän laatuun.
Hyvinvointisuunnitelma pyrkii myös antamaan vastauksia siihen kysymykseen, mitkä asiat kuuluvat hyvinvointialueen vastuulle ja mitkä kaupungin vastuulle. ”Tämä voi ehkä toimia mallina myös muille hyvinvointialueen kunnille”, Yltävä toivoi.
Lisätiedot:
Harry Yltävä
harry.yltava@luvn.fi