Vasemmisto mukana budjettisovussa: leikkauksia saatiin loivennettua

Vasemmisto mukana budjettisovussa: leikkauksia saatiin loivennettua

Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto kokoontui Siuntiossa 10.12 päättämään muun muassa vuoden 2025 talousarviosta ja vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmasta sekä vuosien 2026–2029 investointisuunnitelmasta. Kokouksessa tarkistettiin myös sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen ja pelastuslaitoksen valvonta- ja palvelumaksut 1.1.2025 alkaen.

Käsittelyssä oli myös tarkastuslautakunnan vuoden 2023 arviointikertomukseen pohjaavat toimenpiteet, konserniohje, Etelä-Suomen yhteistyösopimus sekä omistajaohjauksen periaatteet.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä on tehnyt budjettineuvotteluissa hartiavoimin töitä, jotta tärkeimmät palvelut ja toiminnot saataisiin turvattua ja suunniteltuja palveluiden leikkauksia ja heikennyksiä lievennettyä. Aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Aavaparta tiivisti vasemmistoryhmän tunnelmat budjettipuheenvuorossaan:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja länsiuusimaalaiset ja siuntiolaiset!

Politiikka on kompromissien taidetta. Se on palapelin kokoamista tilanteessa, missä historia ja olosuhteet antavat päätöksille raameja. Vaikka hyvinvointialue on aloittanut vasta muutama vuosi sitten, tilat ja palvelut ovat pääsääntöisesti olleet jo ennen tätä olemassa. Mitä syvemmälle valtuustokautta olemme edenneet, sitä konkreettisemmiksi palapelin palojen todellisuus on tullut.

Vasemmistoliiton ryhmä jakaa siuntiolaisten huolen ikääntyvien palveluiden muutoksista. Aiemmissa neuvotteluissa olemme edellyttäneet Siuntion osastosta kunnollista selvitystä ennen päätöksentekoa. Asiasta käytiin nyt paljon keskustelua ja saatiin lisätietoa. Siuntiossa on se ikävä tilanne, että uutta hyvinvointikeskusta odoteltaessa vanhojen tilojen korjaus- ja uudistustarvetta on syntynyt, ja tällä on vaikutusta myös palveluiden järjestämiseen.

Juttelin tänään Uudenmaan liiton kokouksessa Siuntion tulevan kaupunginjohtajan, Inka Tikkasen, kanssa. Esitin hänelle toiveen, jonka olen esittänyt myös hyvinvointialueen virkajohdolle, että lähiterveysaseman ja muiden sotepalveluiden kokonaisuuden kehittämisessä käytäisiin tiivistä vuoropuhelua alueen ja kunnan välillä, jotta siuntiolaisten ikääntyneiden tarpeisiin voitaisiin vastata. Vaikka investointimahdollisuuksia toivottuun hyvinvointikeskukseen ei ole, asiakkaiden kokonaistilanne palveluiden järjestämisessä on huomioitava.

Vasemmistoliiton ryhmä on budjettikompromississa mukana, koska siinä täyttyi moni muu tärkeä asia. Yhtenä oleellisimmista on omaishoidontuen leikkausten merkittävä pieneminen. Erityisesti vammaisten lasten perheiden osalta pohjaesityksessä oli huolia todella suuresta taloudellisesta tiputuksesta. Siihen saatiin järkeistyksiä.

Sosiaalityön saralla perhetyöhön, lastensuojelun jälkihuoltoon ja harkinnanvaraiseen toimeentulotukeen osoitetut vahvistukset auttavat kaikkein eniten apua tarvitsevia. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden osalta pöytäkirjamerkintä lähitapaamisten ensisijaisuudesta turvaa palveluiden vaikuttavuutta.

Asiakasmaksuissa huojennuksia tulee niin ikään joihinkin mielenterveys – ja päihdepalveluihin. Terveysasemien lääkärikäynneissä kolme vuodessa on maksullisia, mutta runsaammin palveluita käyttävät hyötyvät edelleen siitä, että neljännestä käynnistä alkaen maksua ei peritä. Maksujen alentamisen ja maksuvapautuksen hakemisen, sekä myös maksukaton kertymisen prosesseista tehtiin pöytäkirjamerkintä, jotta asiakkaat ylipäätään osaisivat hakea niitä. Asiakasmaksujen osalta ryhmämme nieli korotuksia, sillä maan nykyisen hallituksen antamassa talousraamissa maksujen nosto tappiin on oletuksena. Laajemmat huojennukset tarkoittavat tällä mekanismilla säästöjä palveluista.

Vasemmistoliiton ryhmälle tärkeä sopusyy on myös suun terveydenhuolto. Sen osalta tulee todella paljon palautetta hoitoon pääsyn vaikeudesta. Lisäpanostuksella avitetaan tilannetta.

Asunnottomuus on maan hallituksen toimien johdosta lisääntynyt, samoin häätöjen ja vuokravelallisten määrä. Pöytäkirjamerkintä asunnottomuuden vähentämisestä yhteistyössä kuntien kanssa, on vasemmistoliiton ryhmän mielestä ajankohtainen ja tarpeellinen.

Neuvotteluissa käsiteltiin paljon myös HUSin lisärahoitusta. Husin osuuden kasvattaminen RKP:n alkuperäisen esityksen mukaan olisi pyyhkinyt käytännössä tässä sovussa saavutetut asiat pois, eikä takeita hyödyistä olisi, sillä rahojen käyttöehtoja kun ei voida asettaa. Husin omistajaohjausta on todellakin kehitettävä, mutta se vie kauemmin ja siihen tarvitaan yhteistyötä, eikä yksittäisten puolueiden sooloiluja.

Tämän aluevaltuuston viimeinen budjetti sinetöidään tänään. Kompromissihalukkuus ja yhteisten ratkaisujen etsimisen tahtotila oli neuvotteluissa vahva. Näinä aikoina se on politiikassa arvokas ominaisuus. Kiitos sovussa oleville ryhmille ja kaikille ryhmäpuheenjohtajille ja virkamiehille neuvottelujen sujuvasta kulusta. Erityiskiitos jälleen neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Marttilalle arvostavan kulttuurin rakentamisesta. Maailma ei tullut valmiiksi, mutta tästä seuraava valtuusto pääsee hyvin jatkamaan.

Lisätietoja:

Tiina Aavaparta

tiina.aavaparta@luvn.fi

Join as a member

luvasemmisto
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.