Vasemmiston aluevaltuustoryhmän varapuheenjohtaja Heli Ahjoniemi suomi ryhmäpuheenvuorossaan budjettiin liittyvää päätöksentekoprosessia ja korosti tutkitun tiedon tärkeyttä. Vasemmisto haluaa säilyttää Karkkilan vuodeosaston ja turvata omaishoitajien toimeentulon. Omaishoitajuus on huomattavasti muita hoitomuotoja edullisempaa. Ryhmäpuheenvuoro pidettiin joulukuun aluevaltuustossa 12.12.2023.
”Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kuulijat. Kiitän Vasemmiston aluevaltuustoryhmän nimissä kaikkia, jotka ovat käyttäneet arvokasta aikaansa tällä valtuustokaudella vaikeiden asioiden parissa näissä budjettineuvotteluissa.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen on tarkoitus arvojensa mukaan tuottaa palveluita asiakaslähtöisesti, yhdenvertaisesti ja vastuullisesti. Luottamukseni tämän tavoitteen toteutumiseen on kärsinyt. Meillä on lainsäädäntöä alijäämästä, mutta myös palveluiden järjestämisestä:
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (61272021) 7§ säätää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä hyvinvointialueella. Lain mukaan hyvinvointialueen on otettava päätöksen teossa huomioon päätöstensä arvioidut vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen väestöryhmittäin.
Tämä lain edellyttämä ennakkoarviointi, saati palveluverkon faktapohjainen läpikäynti ei ole toteutunut ja kokonaisvaikutusten tarkka selvittäminen puuttuu. Tällainen vaikuttavuusarvioinnin puute ei ole mielestäni hyvän hallintotavan mukaista toimintaa.
Emme yksinkertaisesti voi lopettaa palveluita tuottavia toimipisteitä ilman että tiedämme missä ja kuka hoitaa palveluja tarvitsevat ihmiset ja mihin hintaan.
Esimerkiksi Karkkilan vuodeosastolla on tänä vuonna tähän mennessä ollut 7137 hoitopäivää. Osaston kuormitusprosentti on 98.2 ja saattohoitoja 42 prosenttia. Ja juuri tänään kukaan ei odota ASPA-päätöksen kanssa tehostetun asumisen paikkaa. Rakennus on täysin saneerattu ja henkilöstö pysyvää. Missä tämä palvelu oli tarkoitus järjestää, jos ei nykyisellään?
Talouden tasapainottaminen ei saa automaattisesti tarkoittaa reunakuntien palveluiden lakkauttamista. Palveluiden lakkauttaminen on aina tuhoisaa kaupunkien elinvoimalle. Vai onko reunakuntien tarkoitus rahoittaa kasvukeskuksia? Onko tarkoitus autioittaa maaseutua entisestään?
Pikasäästöt eivät luo kestävää ja toimivaa pohjaa sosiaali- ja terveyspalveluille. Ajankohta suurille säästöille on nyt erittäin huono. Suurimman hinnan maksavat kaikkein pienituloisimmat ja heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ikään katsomatta.
Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään matalalla palkalla ja joustaen. Työarjen vaikeuttaminen ja ainoasta työsuhde-edusta leikkaaminen on kiusaamista, työntekijöiden alas painamista ja syrjintää. Eivätkö työntekijät ole jo talkoilleet tarpeeksi?
Unohtamatta omaishoitajia. Pienistä palkkioistako pitäisi vielä napata pois? Palkkiot eivät ole lähelläkään laitospaikan hintaa suuruudeltaan. Omaishoitajien jaksamisen tukijärjestelmiä tulisi kehittää ilman tätä ikuista uhkailua palkkioiden laskemisesta.
Suomen hallituksen esittämät leikkaukset lisäävät esimerkiksi lapsiköyhyyttä koko maassa. Lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuutemme. Tämän tyyppiset ratkaisut lisäävät painetta sosiaali- ja terveyspalveluissakin. Mielenterveydelliset ongelmat ovat pitkään lisääntyneet, kuka auttaa?
Valmiissa maailmassa ei ole kiire, miksi tehdä hätäpäissään ratkaisuja leikkauksilla, jotka aiheuttavat kärsimystä ja tulevaisuudessa rahan menoa? Tarjolla avuksi on monia tutkimuksia, asiantuntijoita ja alan työntekijöitä. Ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Ihmisen evoluutio ei ole ainakaan vielä niin nopeaa, että asiat joita tarvitsemme voidaksemme hyvin olisivat muuttuneet.
Vasemmistoryhmä kannattaa budjettiesitystä.”
Lisätiedot
Heli Ahjoniemi
heli.ahjoniemi@luvn.fi